Fascia Release Therapie

Voel je je stijf bij het opstaan? Is het steeds moeilijker om je arm, been of rug makkelijk te bewegen of buigen? Heb je pijn? Grote kans dat je bindweefsel op bepaalde plekken verkleefd of uitgedroogd is. Laat je deze fascia losmaken, dan kun jij in no-time weer soepel en zonder pijn bewegen.

Wat is fascia?

Fascia is de Latijnse benaming voor een driedimensionaal netwerk van bindweefsel in je lichaam. Dit collageennetwerk omringt en doordringt al je botten, spieren, pezen en organen. Je botten zijn je basis, je spieren de motor en je fascia verbindt alles met elkaar. Fascia geeft stevigheid, beschermt je organen en zorgt voor structuur in je lichaam. Gezonde fascia is elastisch en soepel en zorgt ervoor dat je spieren goed langs elkaar heen kunnen bewegen. De oppervlakkige fascia bevat heel veel sensorische zenuwuiteinden die onder andere communiceren met je zenuwstelsel.

Als jouw fascia vastzit

Wanneer jouw fascia verkleeft of uitdroogt, vermindert of verdwijnt de elasticiteit in het hele netwerk. Vastzittende fascia voelt aan als een harde streng, als kleine bobbeltjes of als een taai vlies. Fascia vormt dan een soort harnas om je spier, je gewricht of een orgaan. Dit onderdeel kan dan niet meer vrij bewegen of goed functioneren. Je hele lichaam wordt uit balans getrokken. Vergelijk het maar met een T-shirt waarvan je de stof aan één kant samentrekt. Hierdoor verandert het hele model van het shirt!

Over fascia release therapie

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek. We bespreken wat er aan de hand is en maken een behandelplan. Daarna werken we samen aan de balans in jouw lichaam.

Een behandeling begint met het losmaken van de bovenste, oppervlakkige fascialaag. Ik gebruik daarvoor mijn handen, een cup of andere tool. Dit kan heel gevoelig zijn, omdat juist de bovenste fascialaag veel zenuwuiteinden bevat. De pijn verdwijnt zodra de fascia loskomt en hydrateert. Af en toe vraag ik je bepaalde bewegingen te maken met je been, arm of heup. Hierdoor komt het bindweefsel nog sneller los.

Als de oppervlakkige fascia soepel is, bewerk ik de diepere lagen. Soms kan ik dat al doen tijdens de eerste behandeling, soms pas later. Dit hangt af van hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen.

Na de fasciabehandeling

De fascia release-behandeling werkt de dagen erna nog door. De zenuwuiteinden geven informatie door aan de onderliggende lagen en ook die gaan voor je aan het werk. Soms voelen de plekken na de behandeling wat beurs aan. Je kunt ook moe worden van een behandeling, omdat er veel gebeurt in je lichaam. Het helpt om het wat rustiger aan te doen en veel water te drinken. Zo voer je de afvalstoffen af en hydrateer je de fascia.

Thuis kun je ook veel doen om soepel te blijven. Masseer jouw fascia bijvoorbeeld met een foamroller of balletje. Ook rekoefeningen helpen sneller resultaat te bereiken en te behouden. Ik leg je de oefeningen graag uit.

Meer weten over fascia release therapie

Ook weer soepel en pijnvrij kunnen bewegen? Neem contact op voor een massageafspraak.